torstai 29. marraskuuta 2018

Amerikan luonnonnähtävyyksiä








Yhdysvallat on iso maa, jonka luonto on erittäin monimuotoinen. Erilaisia luonnonnähtävyyksiä on joka lähtöön. Tässä esittelemme niistä muutamia.
 

Kuvahaun tulos haulle usa geographical map




NIAGARAN PUTOUKSET
Niagaran putoukset ovat kolmen putouksen ryhmä, joka sijaitsee Niagarajoessa. Kyseinen joki kulkee Kanadan ja Yhdysvaltojen rajalla. Niagaran putoukset ovat yksi maailman suosituimmista matkailukohteista.




MALIBU
Malibu on yksi Kalifornian kaupungeista.  Malibu sijaitsee Etelä-Kaliforniassa Santa Monican lahden rannalla. Malibu on tunnettu kuuluisista hiekkarannoistaan, joista kuuluisin, ja ehdoton matkakohde ensikertalaisille on Santa Monican klassikkoranta.

Malibu Surfrider Beach


ALASKA
Alaska on Yhdysvaltain pohjoisin, ja pinta-alaltaan suurin osavaltio.  Alaskaa rajoittavat etelässä Tyynenmeren Alaskanlahti,  lännessä Beringinmeri, ja pohjoisessa Pohjoiseen Jäämereen kuuluvat alueet. Alaskan ilmastoon vaikuttaa sen sijainti pohjoisessa.

alaska triangle wilderness 


Grand Canyon

Grand Canyon on Colorado-joen uurtama värikäs, jyrkkäreunainen kanjoni  Luoteis-Arizonassa. Sitä ympäröi kansallispuisto. Kanjoni on noin 446 kilometriä pitkä, ja sen leveys vaihtelee kuudesta 29 kilometriin. Syvyys on enimmillään lähes kaksi kilometriä. Kanjonin seinät ovat valtava, miljoonia vuosia kestäneiden geologisten prosessien näyttely. Intiaanit rakensivat asumuksiaan kanjonin seiniin. Nykyään kanjoni on suosittu vaelluskohde, jossa liikutaan jalan, ratsain tai vesitse jokea pitkin. Grand Canyonissa käy miljoonia matkailijoita vuodessa.

Kuvahaun tulos haulle grand canyon 


Redwoodin kansallispisto

Redwoodin kansallispuistot sijaitsevat Yhdysvaltojen länsirannikolla. Yhdessä ne kattavat 45 500 hehtaarin kokoisen maa-alan, jonka sisällä kasvaa 45 prosenttia maailman jäljellä olevista punapuumetsistä. Punapuumetsien lisäksi puistoihin kuuluu preeriaa, viljelysmaata ja Tyynenmeren rantaviivaa. Puistoissa elää useita uhanalaisia lintu- ja kalalajeja kuten lohikaloja, stellerinmerileijona ja valkopäämerikotka. Punapuut voi elää yli 2000 vuoden vanhoiksi. Punapuut kasvavat 60-100 metriä pitkiksi.


Kuvahaun tulos haulle redwood


















Yellowstonen kansallispuisto
Yellowstonen kansallispuisto sijaitsee suurimmaksi osaksi Wyomingin, mutta myös osittain Idahon ja Montanan alueella. Pinta-alaltaan se on melkein 9000  neliökilometriä. Yellowstone on pääasiassa vuoristoseutua, ja se sijaitsee geologisesti aktiivisella alueella. Alueella on monia geysireitä ja kuumia lähteitä, muun muassa maailman ehkä kuuluisin geysir, Old Faithful. Sen kasvillisuus on tyypillistä Kalliovuorten kasvillisuutta, ja 80 prosenttia puiston pinta-alasta peittää metsä. Yellowstonessa on lisäksi rikas eläimistö, johon kuuluu muun muassa karhuja, biisoneita ja puumia. Puistossa on yli 1 500 kilometriä vaellusreittejä.

Kuvahaun tulos haulle yellowstone 













Hawaiji
Havaiji on Yhdysvaltojen osavaltio pohjoisella Tyynellämerellä. Havaijisaaret ovat tuliperäisiä ja koralliriuttojen reunustamia.  Havaijin tunnetuimpia tulivuoria ovat Mauin Haleakala ja Havaijin saaren Mauna Kea, Mauna Loa ja Kilauea, joista kaksi viimeisintä ovat edelleen aktiivisia. Saarilla on 1 400 muualla esiintymätöntä kasvilajia, joista useita esiintyy vain tietyissä laaksoissa ja vaikeapääsyisillä vuorilla. Myös saarien linnusto on ainutlaatuista. Saarilla esiintyy muun muassa 28 kotoperäistä tangaralajia, joista osa elää vain yhdellä saarella. Vedet vilisevät trooppisia kaloja ja muun muassa merikilpikonnalajeja, joiden havainnointi snorklaamalla ja sukeltamalla onkin suosittua ajanvietettä.
Kuvahaun tulos haulle hawaii


Olympicin niemimaa
Länsirannikolla, Olympicin niemimaalla sijaitsee Olympicin kansallispuisto. Siellä voit nähdä hyvin paljon metsiä, vuoria sekä rantaviivaa. Kyseisessä kansallispuistossa on monipuolinen luonto, joka tarjoaa hyvät sekä otolliset elinolot monille erilaisille lajeille.

  
Kuvahaun tulos haulle olympic national park



 





  






 





















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti